Jin a Jang

Jin je energie rozpínající se a Jang zhutňující se. Dle tohoto principu lze zařazovat vše. Pokud se zaměříme na potraviny extrémní jin je alkohol, cukr uvolňuje (i břicho), extremní jang sůl, maso stahuje.

Pásmo zdraví obr.1

Energie potravin a jejich příprava

Dáváme přednost živé potravě, např. mrkev když zasadím roste, obilí luštěniny vyklíčí.

Kaše

Lépe z celých zrn, jsou živá, mají energii, drcená mouka, vločky jsou po krátké době mrtvoly bez energie. Když jím mrtvoly a zvadlou zeleninu jsem i já zvadlá mrtvola.

Jáhly 3x tolik vody, uvedu zprudka do varu a pak 20 min na mírném ohni s 2x rozptylkou

Celozrnná Rýže 2x tolik vody, uvedu zprudka do varu a pak 55 min na mírném ohni

Na sladko s ovocem, meloun mírně osolený, rozinky namočené,

Na slano, semínka a zelenina nad párou, zelené listy čínského zelí

 

Polévky

Hrnec dám na mírném oheň nahřát, kápnu lžíci oleje. Dřevěnou měchačkou vyzkouším, kdy začne pěnit a přidám nakrájenu cibuli. Pokud nechci použít olej, nechám uvést malounko vody do varu a do ní  hodím cibuli stejně jako do rozpáleného oleje. Postupně přidávám další nakrájenou zeleninu, podle toho jak dlouho je potřeba ji vařit do polo měka, tak aby byla zelenina ještě křupavá. Max cibule, celer 20 min, petržel 15 min, mrkev, květák 10 min, pórek 3 min.  Zeleninu nikdy nevařit déle jak 20 min, pak vytváří kyselé prostředí v žaludku. Celou polévku vařím v minimálním množství vody s kořením a solí (místo soli mohu mořské řasy Wakame, sojovku, nebo miso). Před koncem doleju vroucí vodu. Mohu dolít třetí vývar čaje, nebo zeleninový vývar.

Sůl vařit min 10 min, sojovka 7 min a miso pastu 3 až 5 min.

Zeleninový vývar, (do polévky) je vyvařená okraje zeleniny, listy květáku, košťál zelí, vše co normálně vyhazuju. Dám do studené vody a vařím v mírně osolené vodě max 20 minut.

Nakonec polévku zahustím, jížkou, misem, kváskem.

Miso pasta jsou kvašené sojové, rýže, ječmen atd. asi 100 Kč 400g. Pracuje se pouze s dřevěnou lžící.

Zelenina

Jediná potravina, která dělá v žaludku zásadité prostředí, které je zdravé. Kyselé prostředí vyvolává nemoc. Tepelně zeleninu zpracovávám jen nejkratší potřebnou dobu, zelenina neztratí barvu ani chuť, je křupavá. Syrová zelenina je obtížně stravitelná, nedoporučují.

Zeleninu nejlépe živou, čerstvě utrženou, chovám se k ní jako k živé bytosti, jemně omeju kartáčkem, nebo pracuju velmi ostrým nožem. Když drtím cibuli tupým nožem zhořkne,  po ostrém je sladká.

Dýně, červená řepa, cuketa, pastyňák

Vařím Zeleninu nikdy nevařit déle jak 20 min

Smažím v těstíčku

Dusím na oleji nebo málo vodě jako polévka, zahustím majzenou

Blanšíruju do vroucí vody vhodím na minutu list zelí, vyndám ochutnám, ochladím ve studené vodě. Má barvu i chuť.

Napařuju, na páře dělám cibuli na čtvrtky nakrájené, květák, brokolici pórek

Peču celou červenou řepu, cibuli jako jablka

Tepelnou úpravou dodáváme jídlu energii, mělo by to korespondovat s počasím. Když je vedro, podáváme jen krátce povařená jídla, vše nakrájeno na drobné kousky aby se nemuselo dlouho vařit. V chladnějším počasí potřebujeme více energie, větší kousky zeleniny déle vařené.

Obiloviny

Příprava propláchnout vodou dva až čtyřikrát, aby byla voda čistá. Pracovat co nejrychleji, jinak vylíváme s vodou i minerály. Pracujeme jemně jako s živou bytostí. Dolejeme odměřené množství vody a co nejrychleji přivedeme k varu a pak ztlumíme. Po 5 minutách se zrnka otvírají a můžeme osolit. Potom pokračujeme ve vaření odměřenou dobu. Po uvaření promícháme necháme odstát. Během vaření nemícháme! Obilovina se sama během varu naskládá do vrstev a dole zůstane ta, která vydrží větší teplo. Pokud se nám voda vyvaří a připálí se nesmím vše zamíchat dohromady, mohu opatrně odebrat jen nespálené obilí svrchu, které je chutné a není nijak načichlé spáleninou.

Bílkoviny by mělo být v jídle během dne cca 10 %.

Bílkovinu luštěniny atd. je třeba hodně osolit, aby byla lépe stravitelná.

Tofu – lze na něj pohlížet jako na tvrdý sýr, nakrájíš ho na plátky osmažíš, nebo podusíš na cibulce nebo s jinou zeleninou s libovolným kořením dle vlastní inspirace. Dá se na něj pohlížet i jako na tvaroh, nastrouhat do pomazánek i do těsta místo tvarohu.

Podle účelu si můžeš vybrat buď přírodní, marinované, uzené bylinkové atd.

Tempeh, totéž co výše jako tvrdý sýr. Dá se však vařit ve vodě se sojovou omáčkou, ta vlastně vodu osolí a zase libovolné koření na dochucení.

Luštěniny

Propláchnou a namočit. Po namočení vařím až do úplného uvaření pak hodně

Osolím a přidám majoránku, bazalku a ještě nechám 10 minut mírně vařit. Sůl by se měla vždy nejméně 10 minut vařit.

Čočku máčím 4. hodiny, pak vodu vyleju, protože se z čočky vylučují jedovaté puriny, když máčím déle vyleju i s vodou minerály. Pro zajištění minerálů je vhodná řasa KOMBU, vaří se po celou dobu s luštěninou, před vařením se opláchne a namočí, stačí ½ jednoho lístku pro 4 porce. U ostatních luštěnin se voda nevylévá.

Sladký zeleninový vývar

Nakrájím hrníček:

cibule, jen na čtvrtky, nebo osminky, Mrkve, Zelí, červená řepa, Daikon=bílá ředkev

Dám do studené mírně osolené vody a uvedu do varu. Vařím max 20 min, je zásada. Pokud dám přednost sladkosti, tak mohu vařit déle. Čím déle vařím tím je sladčí. Nahradí mi chuť na sladké. Stačí vypít hrníček dopoledne  a odpoledne. To je pěkná teorie.

Kvašené saláty pikles

Nakrájím nadrobno zelí, (jako když nakládám kysané zelí), cibuli,  nastrouhám mrkev, bílou ředkev, zázvor. Osolím a promačkám. Potom napěchuju do lahve a zatížím např. lahví s vodou. Druhý den nebo za dva dny je zkvašené. Pracovat s čerstvě nakrájenou zeleninou.

Talíř by měl sestávat s 50% obilovin, 10%bílkovin, 30% tepelně upravená zelenina, 10% dochucovadla kvašené saláty.

Nejíst cukr (je všade i v kupovaném chlebě) pečivo chleba, bílou mouku, mléko ani mléčné výrobky. Dobré jsou mořské ryby.